Teníem raó, l’euro x recepta era il•legal !!

Imatge

Ho vam dir, ho vam escriure, ho vam cridar… ho hem lluitat  

Arguments, declaracions, pancartes, guies per a la insubmissió http://dempeusperlasalut.wordpress.com/2012/07/11/guies-facils-per-insubmissos-per-no-pagar-leuro-per-recepta-en-catala-i-en-castella/  , http://dempeusperlasalut.wordpress.com/2012/08/04/materials-per-seguir-linsubmissio-a-leuro-per-recepta-diguem-no-novullrepagar/ ,octavetes, actes públics, mobilitzacions i sobretot molta boca-orella entre ciutadanes i ciutadans per rebutjar frontalment aquell nou RE-co- Pagament que es començava a aplicar per part del Govern de la Generalitat de Catalunya.

A Dempeus per la salut pública en vam buidar en aquesta batalla. Tancaré amb un grapat de posts a la nostra i vostra web http://dempeusperlasalut.wordpress.com/ on hem superat el milió d’entrades ( 1.245.242 visites aquest vespre). També altres entitats es van anar sumant a la crida de desobediència i insubmissió que gents dempeus vam llençar als carrers.

No hi van faltar multitud de blocs al respecte de la companya, amiga i mestra Àngels Martínez Castells, la nostra presidenta i al seu Punts de Vista de referència http://angelsmcastells.com/ També jo vaig prodigar molts escrits que podeu recercar i trobar a la meva desvergonyida  ratera  https://bloclaratera.wordpress.com/

Imatge

El fet és que el dia 23 de juny de 2012, revetlla de St. Joan com tots els anys, mig centenar de persones, amigues de Dempeus, i de les lluites per la sanitat pública, iaioflautes i rebels de diverses militàncies, vam començar la jornada ocupant pacíficament la Farmàcia Dalmases de l’Eixample barceloní, el taulell del President del Col·legi de farmacèutics, per acompanyar les primeres “negatives insubmises” a pagar aquella taxa injusta, il·legal, infame i insana que era “L’euro per recepta”.  Des de l’Administració, el Departament de Salut havia preparat un complicat sistema de tramitació per a complimentar la negativa ciutadana a satisfer aquell REpagament (un copagament és tornar a pagar allò que ja hem pagat).  

Un formulari a omplir, per duplicat amb fotocopia del DNI adjunta, amb el codi de targeta sanitària, etc. per cada recepta “no repagada”. El repte de negar la resignació era al carrer:

Imatge

Vam confeccionar la guia fàcil sobre com fer insubmissió sense violentar els treballadors/es de l’oficina de farmàcia, però manifestant públicament i en veu alta que “no pensem re-pagar aquesta nova taxa”.  Dèiem que cada resguard de document de negativa era un preuat “Certificat d’Insubmissió” expedit i segellat pel mateix Departament de Salut.

I així va ser: a casa, conservem amb especial cura un grapat de resguards – diplomes que ens acrediten com a insubmisos.

L’Administració va exercir de poder executor, retallador, insensible i escanyador del poble. Va començar una campanya, soterrada i no, que d’una banda negava la existència i encara més la rellevància del moviment d’objecció, i d’altre costat amenaçava amb sancions de tota mena que anaven des de les multes, recàrrecs, i sancions fins a rumors- pors no prou desmentides de pèrdues de cobrament de pensions, o  de càstigs o limitacions a l’hora de prescriure els medicaments.

Imatge

Desprès de mesos d’aplicació i cobrament, va arribar la primera suspensió i retirada cautelar per orde del Tribunal Cosntitucional. Tant a Catalunya com a Madrid, on el govern de la Esperanza Aguirre havia copiat literalment la penalització catalana i començava a executar-la des de gener 2013. Aquest cop la lluita i el precedent català va ajudar a situar i rebel·lar el poble empoderat de la comunitat de Madrid. Un poble decidit, el mateix que mesos desprès ens va donar a tothom una lliçó de coherència i generositat en les lluites desplegant aquella Marea blanca, dins les marees de tots colors, que ha aconseguit també tombar el projecte de privatització de sis hospitals públics de Madrid.

Vol dir que SÍ, SÍ ES POT !! i que per molt que neguin i amaguin, les lluites populars, fonamentades, compartides, perseverants, valentes, rebels i democràticament empoderades i desobedients quan/si cal, poden canviar aquesta retallada continuada de les nostres vides que ens imposen des del neoliberalisme més inhumà, anomenat eufemistament “dels mercats”.

Ara és moment de celebrar la SENTENCIA DEFINITVA del Tribunal Constitucional que declara nul·la la taxa del euro x recepta. Contents i contentes, que no satisfets encara amb la feina que queda per fer… però avui col·lectius i persones més combatius i segurs de la nostra raó.  

I no ens amoïna massa, com es lamenta la CUS (coordinadora d’usuaris de la sanitat) el greuja generat per aquella ciutadania pagadora  – no insubmisa- que pagava l’euro a cada prescripció dels medicaments receptats pel sistema de salut públic. No ens van creure i CAL COMENÇAR A CREURE en les lluites I LLUITAR.  Tanmateix si el govern fos govern hauria de retornar el que va cobrar il·legalment, com ho ha de fer amb un altre Repagament que ha decaigut (i s’ha fet passar de tapat) com és la taxa sanitària sobre els carburants, el conegut com “Cèntim sanitari” que també va recaptar milions de forma fraudulenta i demostrada ment il·legal.

I totes aquestes malifetes en forma de robatori a les pobres gents, NO van suposar ni servir, com ara pretenen, per a evitar retallades, ni per millorar els recursos públics, ni el sistema, ni per dotar més els serveis sanitaris, sinó per continuar retallant més i més les vides dels més febles, minvant en paral·lel aportacions de recursos públics i abocant, finalment, més beneficis a les empreses i al sector privat i de lucre.

Moment de gaudir i compartir aquesta petita victòria però que anuncia noves victòries, com ho fa cada desnonament aturat per la PAH, com cada denuncia de corrupció que prospera, com cada mobilització que atura externalitzacions de serveis i privatitzacions sanitàries, o que bloqueja un ERO a qualsevol empresa, o que exigeix drets, ocupa instal·lacions, reobre serveis, empodera veïns, … reverteix pas a pas tota aquesta salvatjada austericida dels darrers anys de governs dels poderosos.       

Aquí queda una petita mostra bibliogràfica per introduir a persones interessades, curioses i estudioses en el tema d’avui.  

Res més que: FELICITATS I DEMPEUS ! La lluita per la salut i la sanitat continuen …fins a la victòria.   SALUT !!  

Imatge

A Dempeus per la salut pública…

http://dempeusperlasalut.wordpress.com/2011/12/22/fuerte-rechazo-al-pago-de-un-euro-por-receta-en-catalunya/

http://dempeusperlasalut.wordpress.com/2012/11/06/un-euro-po-medicament-medida-disuasoria-o-medida-recaudatoria-tasa-de-la-verguenza/

http://dempeusperlasalut.wordpress.com/2012/10/10/comenca-una-campanya-dinsubmissio-a-leuro-per-recepta/

  http://dempeusperlasalut.wordpress.com/2012/11/01/no-al-euro-por-receta-ni-en-catalunya-ni-en-madrid/

http://dempeusperlasalut.wordpress.com/2013/01/06/euro-por-receta-un-impuesto-de-muerte-yonorepago/

http://dempeusperlasalut.wordpress.com/2012/08/02/segueix-linsubmissio-a-leuro-per-recepta/

  • Meu, 5 nov 2012

http://dempeusperlasalut.wordpress.com/2012/11/05/sobre-el-efecto-disuasorio-del-euro-por-receta-y-el-recopago/

  • Àngels M. Castells, 31 octubre

http://angelsmcastells.com/2012/10/31/no-al-euro-por-receta-no-a-la-tasa-mas-indigna-de-los-gobiernos-mas-cobardes/

http://dempeusperlasalut.wordpress.com/2012/11/05/el-15m-guia-a-los-madrilenos-para-no-pagar-el-euro-por-receta/

Tribunal Costitucional paraliza…  15 enero 2013

http://dempeusperlasalut.wordpress.com/2013/01/15/el-tribunal-constitucional-suspende-el-euro-por-receta-en-catalunya/

… fa un any, 6 junio 2013

http://dempeusperlasalut.wordpress.com/2013/06/06/el-tc-mantiene-la-suspension-del-euro-por-receta-en-madrid/

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s